LITURATERRE

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚH    ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ    ΟΜΑΔΑ    ΓΙΑ    ΤΗΝ    ΕΡΕΥΝΑ    ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ    ΑΙΤΙΕΣ    ΤΟΥ   ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ

Home

αγραμματοσύνη ψυχανάλυση και τοπολογία :

c

αγραμματοσύνη- αναλφαβητισμός intranet  

 
 

 

   

 Ηλεκτρονικός αναλφαβητισμός                 http://www.epe.org.gr

Με αφορμή την συζήτηση για την παιδεία αναρωτιέμαι μήπως πρέπει ν' αλλάξει ριζικά η οπτική μας γύρω απ? αυτά τα θέματα.

Η αύξηση παράδειγμα των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών - με την οποία συμφωνώ - δεν πρέπει να καλλιεργεί την προγονολατρεία σαν είδος κόμπλεξ. Σαν αντιστάθμισμα σε «σούπερ» προγόνους ας δούμε σοβαρά τις απαιτήσεις του μέλλοντος.

Και εδώ οι χρόνοι προσαρμογής είναι ιδιαίτερα πιεστικοί. Ρεαλιστικά θα πρέπει να λέμε πλέον έπρεπε. Έπρεπε ήδη όλες οι ειδικότητες των διδασκόντων να έχουν βασική κατάρτιση σε χρήση Η/Υ ώστε να χρησιμοποιείται ο υπολογιστής ως εργαλείο διδασκαλίας σε όλα τα μαθήματα.

Έτσι η παιδεία δεν θα είναι απομνημόνευση αλλά με όλα τα δεδομένα συνεχώς παρόντα, θα αρκεί η πληκτρολόγηση μιας λέξης κλειδί για να μάθουμε από τη σταθερά της βαρύτητας μέχρι και λεπτομέρειες σημαντικών γεγονότων, με ήχο και εικόνα (Μηχανές Αναζήτησης).

Θα μου πείτε ότι μερικές μέθοδοι διδασκαλίας δεν μπορούν να γίνουν από τον Η/Υ. Όμως όπως εμείς θεωρούμε ξεπερασμένες τις μεθόδους πριν δυο γενιές είναι αυτονόητη η αναγκαιότητα της αξιοποίησης της ηλεκτρονικής γνώσης σήμερα που βεβαίως προϋποθέτει ευχέρεια χρήσης Η/Υ από μέρους των μαθητών και καθηγητή.

Στο μέλλον ίσως καταργηθούν τα βιβλία και η γραφή που μας φαίνεται αδιανόητο. Αλλά το ίδιο φαινόταν παλιότερα το πάτημα κουμπιών, η τηλεόραση, κινητό τηλέφωνο η ταχύτητα εκτυπώσεων, το Ίντερνετ. Το βιβλίο του μέλλοντος είναι το υπερκείμενο, όπου ο αναγνώστης ανά πάσα στιγμή ενώ διαβάζει αυτό που θέλει, με το πάτημα ενός υπερσυνδέσμου μπορεί να μεταπηδά σε σχετικό θέμα.

Υπερκείμενο εννοούμε τις ιστοσελίδες, τον τρόπο πλοήγησης (υπερσύνδεσμοι) στον web και την βοήθεια των windows. (*Δείτε Έναρξη ->Βοήθεια και Υποστήριξη.) Η γραφή του μέλλοντος θα είναι η πληκτρολόγηση εντολών. Mε την χρήση του Η/Υ η απόκτηση δωρεάν γνώσεων από τους μαθητές είναι εύκολη με τις μηχανές αναζήτησης και σχετικές ιστοσελίδες. Αυτό που μένει από τον καθηγητή είναι το φιλτράρισμα της δωρεάν γνώσης, δηλαδή η επιλογή, εύρεση, αξιολόγηση, επεξεργασία και αξιοποίηση. Δηλαδή ο καθηγητής πρέπει να είναι ο «καπετάνιος» του intranet του σχολείου, του e-learning και του κυβερνοχώρου. Ξεναγός και οδηγός.

Η εκμάθηση των υπολογιστών είναι σαν την οδήγηση. Δεν είναι θεωρητική υπόθεση αλλά πρακτική εξάσκηση και αφομοίωση στην καθημερινότητά μας. Και είναι εντελώς άτοπο που ακόμη στα γυμνάσια και τα λύκεια δεν είναι υποχρεωτικό μάθημα αλλά επιλογής.

Το μέλλον τρέχει είτε ακολουθούμε είτε όχι. Χωρίς η έγκαιρη προσαρμογή να σημαίνει αποβολή των διαχρονικών αξιών. Η σύγχρονη πρόοδος και εξέλιξη μπορούν να εναρμονιστούν με τις σταθερές ηθικές παραμέτρους.

Σδόγγος Ηλίας IMS Training Center

Πτυχιούχος Εφ. Πληροφορικής Παν. Μακεδονίας
Web Developer
έλος Ε.Π.Ε.


Παιδεία, μηχανισμός αναπαραγωγής εξουσίας     http://www.epohi.gr

Σε πρακτικό - προσωπικό επίπεδο ο αναλφάβητος αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινή ζωή: Δεν μπορεί να διαβάσει οδηγίες χρήσεις, συμβόλαια, βιβλία. Δεν μπορεί να αποταμιεύει την πείρα του και να επικαλείται την πείρα των άλλων με το διάβασμα. Η επαγγελματική και κοινωνική του δραστηριότητα περιορίζεται δραματικά, αναπτύσσει σχέσεις εξάρτησης με τους άλλους και διακατέχεται από ανασφάλεια, σύμπλεγμα κατωτερότητας και φόβο. Ο αναλφαβητισμός είναι θέμα ταμπού στις ευημερούσες δυτικές πολιτείες. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία. Οι δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις, διαπρύσιοι κήρυκες της ιδιωτικής εκπαίδευσης και πολιτικοί διαχειριστές των νεοφιλελεύθερων συνταγών του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου, απεκδύονται των ευθυνών τους μετατρέποντας το εν λόγω κοινωνικό φαινόμενο σε προσωπικό πρόβλημα του καθενός, για το οποίο, υποτίθεται, ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος. Οι κοινωνικά αποκλεισμένοι των αναπτυγμένων χωρών, 200.000.000 κατά τον ΟΑΣΕ, εγκλωβίζονται έτσι σε έναν φαύλο κύκλο αμάθειας, αναλφαβητισμού, ανεργίας, φτώχειας και εξάρτησης από τον οποίο δεν μπορούν να ξεφύγουν ούτε οι ίδιοι, αλλά σε μεγάλο βαθμό ούτε τα παιδιά τους. Η διεθνοποίηση του κεφαλαίου και η ανασύνθεση του εργασιακού και παραγωγικού μοντέλου προϋποθέτουν μια ελεγχόμενη εκπαίδευση σε στενή συνεργασία με τις επιχειρήσεις. Η φτώχεια και η ανέχεια όμως, όπως τονίζει ο σύνδεσμος "Αλφαβητισμός", εξαναγκάζουν ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών στη διακοπή των σπουδών τους ή τους στέλνουν σε ειδικά σχολεία δημιουργώντας ντε φάκτο νέους αναλφάβητους. Συνεπώς, ενώ η παιδεία έχει μεταβληθεί σε μηχανισμό αναπαραγωγής της εξουσίας, τόσο μέσα από ιδεολογικές διεργασίες, όσο και μέσα από την επιστημονική δεοντολογία, ακόμη και μέσα από τον έλεγχο της γνώσης, των προτύπων και την επιλογή στελεχών της παραγωγής και της διοίκησης, οι φέροντες το στίγμα του αναλφάβητου αδυνατώντας να συμβαδίσουν με τα νεοφιλελεύθερα εργασιακά πρότυπα, μη διαθέτοντας υψηλή τεχνογνωσία, ιδιαίτερες δεξιότητες και εξειδίκευση, αποκλείονται από τη γνώση και "ξεγράφονται" από την διαδικασία εργασίας και παραγωγής...                  

http://www.epohi.gr


 
x

Other interesting web sites (in English)  on Psychoanalysis and Topology  (www.topoi.net)

PLACE - Psychoanalysis Los Angeles California Extension

 

Some other pages :

 
 
 
 
 
 
 
 
  • The Lost Topology of Psychoanalysis -, by Robert Groome - Independently of the propositions on culture and nature that thematize the field of psychoanalysis, Lacan has constructed its discipline in a topology (Greek topos [place] + logos [discourse/reason/logic]) which has become a basis on which to achieve Freudian psychoanalysis in its theory and practice.

 
 
 
 
 
 
   

         δεν θέλουμε του πολεμοχαρούς λεξιλογίου, Εργαζόμαστε για και με εκείνους που έχουν δυσκολίες να διαβάσουν ή να γράψουν !

         Αηοστείλατε τα κείμενά σας

ILLETTRISME

.         

ILLITERACY

         

ILLETTRISMUS

.        

.ILLETTERATISMO.

         

ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗ

   .    

.ILETRISMO.

 Copyright©Lituraterre 2003-2009 | webmaster | images de Charley Supper